Hoe het jureren in zijn werk gaat

Inzendingen

Importeurs/producenten registreren zichzelf en de wijnen die ze voornemens zijn in te sturen (1 of 2 flessen per wijn, is aan de importeur) via de website www.dewijngids.com. Na betaling is de aanmelding goedgekeurd. Afleveradres van de wijnen is: College Hotel, Roelof Hartstraat 1, Amsterdam. Ontvangst van de wijnen kan vanaf dinsdag 18 juni as. Deadline is zaterdag 23 juni. De flessen arriveren vervolgens in het College Hotel en worden ingeschreven, gecategoriseerd en gecodeerd, naar land, druivenras en regio.

Blindproeven

Vanaf dinsdag 25 juni worden de wijnen per categorie ongeacht hun prijs per druivenras en land/gebied klaargezet voor de blindproefsessies voor de Masters of Wine. Daarmee wordt gezorgd dat wijnen ten opzichte van soortgenoten worden geproefd en een eerlijke kans krijgen. Maximale proefgrootte zal 30 wijnen zijn.

Scoring

De Wijngids werkt met drie Masters of Wine (Cees van Casteren MW, Frank Smulders MW en Job de Swart MW) die ieder experts in hun vakgebied zijn. Het proeven wordt in principe georganiseerd per land (tenzij proefgroep te klein is). De juryleden proeven individueel; ze kennen het herkomstgebied en, indien van toepassing, het druivenras. Naast een score in de vorm van een Nederlands schoolcijfer vullen de juryleden een feedbackformulier in en geven ze de wijn een waarde in euro’s. Top-500 wijnen worden tenminste twee keer geproefd en de jury vergelijkt scores en waarden en bereiken een consensus per wijn. Zo ontstaat de uiteindelijke top-400.

Medailles

Voor elke wijn in de top-400 is een gekleurde medaille beschikbaar; voor de top-40 een gouden medaille, voor de top-40-80 een zilveren medaille en voor de top-80-120 een bronzen medaille. Stickerrollen van 1.000 medailles kosten €50 excl btw.